Energiansäästövinkit kotiin ja liikenteeseen - näin voit säästää energiakuluissa
Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan! Kokosimme vinkit, joiden avulla voit tunnistaa, mihin kotitaloudessasi kuluu sähköä. Jo pienillä arjen teoilla voit pienentää sähkönkulutusta.
Kuluttajana voit omalta osaltasi vaikuttaa asumiskustannuksiin karsimalla turhaa energian kulutusta. Moni vinkeistä on yllättävän helppo toteuttaa.
Energiansäästö on nyt erityisen tärkeää, sillä se ei tuo säästöä vain sinulle, vaan hyödyttää koko yhteiskuntaa ja luontoa. Kysymys on huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä, ympäristöystävällisyydestä ja rahasta.
Kotitalouksilla on yllättävän suuri merkitys energiankulutuksen vähentämisessä. Motivan tilastojen mukaan vuonna 2020 kotitalouksissa käytettiin energiaa 61 TWh, joka vastaa 21 % loppukäytöstä. Kotitalouksien sähkönkäyttö on ollut 2000-luvulla kasvusuunnassa ja lisääntynyt 16 % ajanjaksolla 2000-2020.
Nykyaikaiset kodin elektroniikkalaitteet ovat pääosin energiatehokkaita, mutta niiden yhteiskulutus muodostaa tuntuvan siivun kodin vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Omilla valinnoillasi voit vaikuttaa elektroniikkalaitteiden synnyttämään sähkönkulutukseen ja ympäristökuormaan. Tiesitkö, että kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin pöytäkone.
Lue lisää viihde-elektroniikan energiankulutuksesta
Tarkenetko olohuoneessa talvellakin pelkällä t-paidalla? Huonelämpöä kannattaa siinä tapauksessa alentaa energian säästämiseksi.
Kotitalouksien energiankäytöstä saunojen osuus on 5 %. Tiesitkö, että aina lämmin kiuas voi kuluttaa energiaa jopa kuusi kertaa tavalliseen sähkökiukaaseen verrattuna?
Kurkkaa energiansäästövinkit saunaan ja pesuhuoneeseen
Sähkösaunan lämmityksessä yli 50 prosenttia sähköstä kuluu esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Saunan lämmityksessä suurinta energiantuhlausta onkin pitää saunaa lämpimänä tyhjillään.
Pyykkien kuivatus sisätiloissa narulla voi kuluttaa energiaa enemmän kuin energiatehokkaan kuivausrummun käyttäminen.
Tutustu vinkkeihimme energiatehokkaasta pyykinkuivatuksesta
Siivoaminen ja pyykinpesu kuluttavat energiaa, mutta järkevillä valinnoilla voit pienentää siitä aiheutuvia kustannuksia. Sähkönkulutus esimerkiksi kaksinkertaistuu, kun pyykinpesuveden lämpötila nostetaan 40 C °:sta 60 C°:een.
Sähkölaitteiden ja valaistuksen osuus kodin energiankulutuksesta on 14 %.
Erityisesti vanhat kylmälaitteet saattavat olla kodin sähkösyöppöjä. Niidenkin kulutusta voi energiasäästövinkkien avulla hillitä. Tiesitkö esimerkiksi, että jos täytät jääkaapin liian täyteen ja avaat ovea tiuhaan, laitteen kulutus voi kasvaa jopa 50 %?
Tutustu kylmälaitteiden energiansäästövinkkeihimme
Pienetkin tekijät vaikuttavat jääkaapin ja pakastimen sähkönkulutukseen: kun esimerkiksi huonelämpötila nousee yhden asteen tai pakastimen lämpötila laskee yhden asteen, kylmälaitteen sähkönkulutus nousee 5 %.
Lue lisää energiatehokkaasta pakastamisesta
Tiesitkö, että ruuan valmistaminen paksupohjaisessa kattilassa säästää energiaa?
Katso vinkit energiansäästöön ruuanvalmistuksessa
Ruuan lämmittäminen uunissa maksaa kuukaudessa jopa yli viisi euroa enemmän kuin mikrolämmitys.
Lue energiatehokkaasta ruuan lämmittämisestä
Tiesitkö, että käsin tiskaus kuluttaa vettä jopa kymmenkertaisesti uudehkoon astianpesukoneeseen verrattuna? Lämpimän veden käyttö kuluttaa paljon energiaa.
Kotitalouksien energiankäytöstä suurimman osan haukkaa tilojen lämmitys. Sen osuus on yli 64 %.
Tiesitkö, että maton materiaali ja paksuus vaikuttavat lattialämmityksen toimivuuteen?
Turun kaupungin ilmastosuunnitelman yhtenä osa-alueena on vähähiilinen kestävä liikkuminen.