Säästövinkit kodin ja veden lämmitykseen
Kotona käyttämästäsi energiasta noin puolet kuluu lämmitykseen ja 20 prosenttia veden lämmitykseen. Siksi huonelämpötilan laskeminen ja lämpimän veden käytön vähentäminen ovat tehokkaimpia tapoja säästää energiaa kotona. Tarkista, joko olet tehnyt kaikki nämä energiansäästön eteen:
1 Tarkkaile huonelämpöä lämpömittarilla
Jos olohuoneessa tarkenee talvellakin pelkässä t-paidassa, huonelämpöä voi olla syytä alentaa energian säästämiseksi. Tarkempaa tietoa antaa lämpömittari. Kun pyrit energiansäästöön alentamalla huonelämpötiloja, mittaa ensin kaikkien tilojen lämmöt keskeltä huonetta noin metrin korkeudelta lattiasta. Jos haluat hifistellä, voit hankkia vaikka neljällä anturilla varustetun digitaalisen lämpömittarin, joka näyttää usean tilan lämmöt kerralla, mutta muutaman euron hintainen perinteinen mittarikin riittää. Kun säätövaihe on ohi, lämpömittarin paras paikka on sisäseinällä niin, että sitä on helppo vilkaista ohi kulkiessaan.
2 Vähennä lämpöä vähitellen
Suositellut sisälämpötilat ovat olohuoneessa ja keittiössä 20-21 astetta, makuuhuoneissa 18-20 astetta, kylpyhuoneessa 22 astetta, varastossa 12 astetta ja autotallissa 5 astetta. Jos huonelämmöt ovat tätä korkeammat, alenna lämpöä termostaattia kääntämällä vähitellen. Pyri korkeintaan asteen vähennykseen viikossa, jotta keho saa aikaa tottua muutokseen. Jokainen aste pienentää lämmityskuluja viisi prosenttia. Samalla mahdolliset sisäilmaoireet vähenevät ja vireys pysyy parempana. Viileä makuuhuone on suositeltava myös unen laadun kannalta. Matkalle lähtiessä kodin lämpötila kannattaa pudottaa 16-17 asteeseen, mikäli mahdollista.
3 Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni
Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, lattian pinnassa lämmön tulisi olla 23-24 astetta. Tällöin lattia ei vielä tunnu jalkaa vasten selvästi lämpimältä, mutta se ei myöskään ole epämiellyttävän kylmä. Lattialämmitys edistää märkätilan rakenteiden pysymistä kuivina, mutta lattia kannattaa silti kuivata lastalla suihkun jälkeen, koska sähkönkulutus on siten pienempi. Kun lattialämmitys on päällä, ovi muihin tiloihin on hyvä pitää kiinni. Jos ovi on raollaan, sähköllä toimiva lattialämmitys alkaa lämmittää koko huoneiston ilmaa. Se ei ole järkevää, koska kaukolämpö on edullisempaa kuin sähkölämmitys. Kerrostaloissa lattialämmityksen voi usein kytkeä kokonaan pois päältä rakenteiden kärsimättä. Ainakin kesähelteillä ja lomamatkojen ajaksi se kannattaa sulkea.
4 Hyödynnä ilmalämpöpumppua
Jos lisälämmön lähteenä on ilmalämpöpumppu, voi varsinaisen lämmityksen säätää 3-4 astetta pienemmälle. Valitse ilmalämpöpumpusta lämmitys (ei automaatti) ja haluttu lämpötila. Varmista lämpömittarilla, että tulos on toivottu. Huonelämpötilan laskeminen onnistuu tässäkin tapauksessa kivuttomimmin pienin askelin.
5 Säädä ilmanvaihtoa tilanteen mukaan
Lämminkin huone voi tuntua viileältä, jos siellä vetää. Siksi ilmanvaihdon säädöt kannattaa tarkistaa lämpötilan säätöjen yhteydessä. Kun käytössä on huoneistokohtainen ilmanvaihtokone, sisään tulevan ilman suositeltu lämpötila on lämmityskaudella korkeintaan 16-17 astetta. Kovimpien pakkasten aikana ilmanvaihtoa kannattaa säätää pienemmälle. Sitä ei kuitenkaan pidä sulkea kokonaan, koska huono ilmanvaihto heikentää sisäilmaa ja voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteisiin. Ilmanvaihto on hyvä säätää pienimmälle aina, kun koti jää tyhjilleen.
6 Suosi pikasuihkuja
Motivan laskujen mukaan pelkkä perheen suihkussa käynti voi aiheuttaa tuhansien eurojen laskun vuodessa, koska lämpimän veden hinta voi olla kaksin- tai kolminkertainen kylmän veden hintaan verrattuna. Vedenkulutus vähenee huomattavasti, kun suihkun sulkee saippuoinnin ja hiusten pesun ajaksi. Pikasuihku kestää 2-4 minuuttia - ota aikaa ja kokeile, miten nopeasti selviydyt! Voit myös miettiä, onko etätyöläisen välttämätöntä käydä suihkussa kaksi kertaa päivässä tai edes joka päivä.
7 Säädä lämpimän veden virtausta
Veden virtaama vaikuttaa lämpimän veden käytön määrään ja siten energiakustannuksiin. Suihkun sekoittajan ja suihkusuuttimen voi ehkä vaihtaa vesipihimpään malliin, ja keittiön hanassa voi olla virtausrajoitin. Jos vedenvirtaama on tarpeettoman kova, vesimittarille voi asennuttaa paineenalennusventtiilin ja säätää vedenpaineen 3-4 bariin. Kerrostaloissa vedenpaineen säädöt tehdään taloyhtiön tasolla.
8 Riittäisikö vähemmän kuuma vesi?
Kun käytössä on lämminvesivaraaja, voi pohtia, riittäisikö vähemmän kuuma vesi. Mitä lähemmäs 55 astetta termostaatin pystyy asettamaan ilman, että lämmin vesi loppuu kesken, sitä parempi. Sitä alemmaksi veden lämpöä ei pidä säätää, ettei legionellabakteeri pääse pesiytymään vesiputkistoon.