Myy ylimääräinen aurinkosähkösi meille!
Oletko hankkinut aurinkopaneelit, tuulivoimalan tai muun uusiutuvaa energiaa tuottavan pientuotantolaitoksen? Kun laitos on kytketty sähköverkkoon, voit käyttää kodissasi rinnakkain sekä sähköyhtiöltä ostettua sähköä että omaa tuotantoasi.
MinunSähkö-sopimuksella saat reilun korvauksen, jos joskus tuotat sähköä enemmän kuin kulutat sitä.
MinunSähkö-sopimuksen hinnat
MinunSähkö-sopimus on mikro tai pientuotantolaitoksen myyntisopimus sähkönmyyjän eli Turku Energian kanssa.
Alle 100 kVa:n nimellistehoisille maksamme sähkön pientuotannosta kuukausittain jälkikäteen Nord Poolin Suomen hinta-alueen Spot-tuntihinnan vähennettynä välityspalkkiollamme:
Välityspalkkio 0,30 snt/kWh
Perusmaksu 0 €/kk
Hinnat alv. 0 %
Sopimus voimassa toistaiseksi.
Miten MinunSähkö-sopimus toimii?
Saat parhaan edun sähkön tuotannostasi, kun pystyt käyttämään siitä suurimman osan itse. Silloin oma tuotantosi korvaa sähkön hinnan lisäksi myös sähkön jakelumaksun ja sähköveron osuudet.
Tavoitteenamme on edistää hajautettua energiantuotantoa ja lisätä uusiutuvien energialähteiden määrää tuotannossamme. Ostamme siis mielellämme myös mikro- ja pientuotantolaitoksessasi tuotettua sähköä, joka jää yli omasta käytöstäsi.
Tuotantolaitoksesi voi sijaita missä päin Suomea tahansa. Kun kohteessa mitataan verkkoon tuotettua ja verkosta otettua sähköä tuntitasolla, pystyt kätevästi seuraamaan molempia EnergiaOnline-palvelussamme maksutta.
Lisätietoja MinunSähkö-sopimuksesta
Tekniset vaatimukset
Ylijäämäsähkön ostamisesta tehdään erillinen sopimus Turku Energian kanssa.
Tuotantolaitoksesi on kytketty jakeluverkkoon missä päin Suomea tahansa.
Käyttöpaikassasi on oltava tuntimittauslaitteisto, jolla on mahdollista mitata verkosta otettu ja verkkoon tuotettu sähkön määrä.
Käyttöpaikassa tulee olla voimassa Turku Energian sähkön myyntisopimus.
Verkkoyhtiösi on kyettävä lähettämään meille tieto verkkoon siirretyn sähkön määrästä tunnin tarkkuudella.
Pientuotannon liittäminen verkkoon
Ennen kuin aurinkopaneelit tai muu pientuotantolaitteisto liitetään sähköverkkoon, varmista seuraavat asiat:
Suunnittelu ja toteutus: Hyödynnä suunnittelussa asiantuntijoita, kuten suunnittelutoimistoja ja urakoitsijoita, jotka huomioivat mm. kannattavuuden ja sähköturvallisuuden.
Rakennusluvat: Selvitä tarvittavat luvat kuntasi rakennusvalvonnasta.
Sopivuus jakeluverkkoon: Varmista laitteiston sopivuus paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.
Asennus ja käyttöönotto: Käytä pätevää sähköasentajaa ja seuraa verkkoyhtiön ohjeita.
Sopimukset: Tee tuotannon liittymis- ja verkkopalvelusopimus verkkoyhtiön kanssa.
Pientuotannon kustannukset ja verot
Kustannukset
Pientuotannon kustannukset riippuvat useista tekijöistä, kuten tuotantotavasta, järjestelmän koosta ja sen asennuspaikasta. Tutustu aurinkopaneelien alkaen hintoihimme.
Verot
Mikro- ja pienvoimalaitokset, joiden nimellisteho on alle 100 kilovolttiampeeria (kVA), on vapautettu tuotannon sähköverosta.
Yli 100 kilovolttiampeerin nimellistehoinen voimalaitos pysyy verotuksen ulkopuolella, jos sen kalenterivuodessa tuottaman sähkön määrä on enintään 800 000 kilowattituntia (kWh). Tällaisesta tuotantolaitoksesta tehdään koko vuodelta yksi veroilmoitus.
Tämän lisäksi alle 10 000 euron vuosimyynti on vapautettu arvonlisäverosta, jollei pientuottaja ole muilla perusteilla arvonlisäverovelvollinen.
Verotuksellisesti mikrovoimalaitosten ja pienvoimalaitosten kategoriaan pääsevien voimalaitosten itse käyttämä ja suoraan kulutukseen siirtämä sähkö on verotonta. Myös sähkön siirto verkkoon on näille voimalaitoksille verotonta.
Kun tuottamasi sähkö siirretään eteenpäin, perii verkonhaltija normaalin sähköveron sähkön käyttäneeltä asiakkaalta.
Eikö sinulla vielä ole omaa sähköntuotantoa?
Ennen aurinkopaneelien hankintaa tulee huomioida kattosi lappeiden suunta (etelään paras), mahdolliset varjostukset, kattomateriaalin kunto ja mahdolliset rakennusluvat. Aurinkopaneelien sijoittaminen varjoisalle katolle vähentää tuotantoa, joten älykkäiden inverttereiden käyttö on suositeltavaa. Varmista myös katon kunto, sillä paneelit tulisi asentaa pitkäikäiselle katolle. Tarkista myös lupatarpeet paikallisilta viranomaisilta.
Mitä minun pitää huomioida ennen aurinkopaneelien hankintaa?
Miten MinunSähko-ostosopimus tehdään?
Harkitsetko sähkön pientuotannon aloittamista?
Selvitä ensin alueesi jakeluverkkoyhtiön vaatimukset. Turun kaupungin alueella, pois lukien Paattisten alue, jakeluverkkoyhtiönä toimii Turku Energia Sähköverkot Oy.