Turun Teknologiakiinteistöt arvostaa laajaa kumppanuutta ja monitasoisia energiaratkaisuja
Turun Teknologiakiinteistöt ja Turku Energia ovat vakiintuneet energiakumppanit, jotka ovat tehneet yhteistyötä jo lähes 15 vuoden ajan. Turun Teknologiakiinteistöissä yhteistyössä arvostetaan monipuolisuutta, paikallisuutta ja vastuullisuutta sekä avointa keskusteluyhteyttä.
Kun kuuntelee Turun Teknologiakiinteistöjen teknisen johtajan Jani Jeromaan ja Turku Energian avainasiakaspäällikköjen Laura Vihavaisen ja Harri Lehdon keskustelua, käy heti selväksi, että kumppanuus on laajaa, syvää ja innovatiivista. Välillä käydään läpi tulevien kohteiden lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja, mietitään sähkösuojauksia, budjetointia ja energianhallintaa sekä suunnitellaan muita, esimerkiksi aurinkosähköön ja sähköautoiluun liittyviä hankkeita. Haastatteluhetkikin käytetään luontevasti hyödyksi asioiden tehokkaaseen edistämiseen. Kesken jääneitä keskusteluja jatketaan sähköpostilla.
Turku Energian valoisat ja monipuoliset tilat sijaitsevat vuonna 2021 valmistuneessa InfraCityn A-rakennuksessa. Kokonaisuuden B-rakennus valmistui vuosi sitten. InfraCity on Turun Teknologiakiinteistöjen ensimmäinen Tiedepuiston Itäharjun puoleinen toimistorakennus. Kaikkiaan Turun Teknologiakiinteistöt hallinnoi lähes paria kymmentä toimitilakokonaisuutta sekä Kupittaan palloiluhallia ja Paviljonkia. Lisäksi sille kuuluu Kupittaan rautatieaseman viereinen liki tuhannen autopaikan ParkCity.
– Kiinteistöala on käynyt läpi haastavia aikoja, mutta olemme selvinneet ihan hyvin. Kolme uutta kiinteistöä on valmisteilla ja visioimme tulevia hankkeita. Vuosi 2025 näyttää, mitä kaikkea pääsemme tekemään, Jeromaa pohtii alan tilannetta.
Koronaepidemia on jättänyt jälkensä toimitilojen tarpeeseen. Nyt toimistoihin halutaan monitilaympäristöjä, joissa on mahdollisuus hiljaiseen työskentelyyn, pienryhmille sopiviin tiloihin ja sosiaalista kanssakäymistä tukeviin tiloihin. Tämä otetaan suunnittelussa huomioon.
Paikalliselta toimijalta kaikki palvelut
Turun Teknologiakiinteistöt ja Turku Energia ovat tehneet aktiivista yhteistyötä Turun Teknologiakiinteistöjen perustamisesta eli vuodesta 2010 lähtien. Kumppanuus on monipuolistunut vuosien aikana, kun Turku Energia on tarjonnut uusia palveluja ja vastaavasti Turun Teknologiakiinteistöissä on tarvittu uudenlaisia energiaratkaisuja. Se on aktiivisesti mukana esimerkiksi Turku Energian pilottihankkeissa, uusimmasta päästä ovat kaukokylmän hinnoittelupilotti ja sähkönkulutusjoustoon varautuminen.
– Olemme Turun Teknologiakiinteistöjen kanssa aina voineet miettiä yhdessä uusia energiaratkaisuja, ja he ovat avoimesti olleet kiinnostuneita piloteista. Olemme esimerkiksi InfraCityssä perinteisten latausratkaisujen rinnalla pilotoineet kaksisuuntaista latausta ja haluaisimme hyödyntää vastaavia innovatiivisia ratkaisuja mahdollisuuksien mukaan myös muissa toimistorakennuksissa tulevaisuudessa, Vihavainen kertoo.
Jeromaan mielestä Turku Energian vahvuuksia ovat muun muassa kattava tarjonta ja paikallisuus.
– Yhteistyömme on laajaa, koska meistä kumppanuus ei tarkoita vain laskujen maksamista. Arvostamme sitä, että saamme paikalliselta toimijalta kaikki energiaratkaisut keskitetysti sähköstä ja siirrosta aina kaukolämpöön ja jäähdytykseen asti. Turun keskustassa rakentaminen tarkoittaa lähes automaattisesti sitä, että kiinteistö liittyy kaukolämpöön ja lähes poikkeuksetta asiakkaamme eli toimitilojen vuokralaiset haluavat myös jäähdytyksen, Jeromaa kertoo kumppanuuden eduista.
Jeromaa luonnehtii kaukokylmää huoltovapaaksi ja helpoksi tavaksi jäähdytyksen järjestämisessä. Lehto toteaa, että jäähdytystä kysytään entistä enemmän, koska toimistojen tulee olla olosuhteiltaan miellyttäviä ja voittaa kotitoimistot mukavuudellaan.
Energiatehokkuus on osa suunnittelua
Turun Teknologiakiinteistöille on tärkeää yhteistyökumppanin valinnassa ja energiaratkaisuissa paikallisuuden ja monipuolisuuden lisäksi myös vastuullisuus. Heille vastuullisuus on niin keskeinen asia, ettei sitä hoideta oman työn ohessa, vaan tehtävään on palkattu oma ammattilainen.
Se, että he voivat hankkia sataprosenttisesti tuulivoimalla tuotettua sähköä ja päästötöntä kaukolämpöä ja kaukokylmää, on iso asia. Vuodesta 2025 alkaen Turun Teknologiakiinteistöjen käytössä oleva Ekotakuu Bio -kaukolämpö on sertifioitua ja tuotettu sataprosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä. TKK on ollut eturintamassa myös aurinkoenergian hyödyntämisessä. Yritys on allekirjoittanut Hiilineutraali Turku 2029 -sopimuksen.
– Isot kiinteistöt kuluttavat paljon energiaa ja se on myös iso kuluerä, joten energiatehokkuus otetaan huomioon jo varhaisessa vaiheessa suunnittelua, Jeromaa sanoo.
EnerKey ja Ekotakuu Bio lisäävät vastuullisuutta
Turun Teknologiakiinteistöt hyödyntää Turku Energian EnerKey-energianhallintapalvelua, jonka kautta voi seurata muun muassa sähkön ja lämmön kulutusta ja saada niistä kattavat raportit. Tämän datan vuokralaiset voivat hyödyntää omassa vastuullisuusraportoinnissaan. Raporteista saa tietoja myös esimerkiksi Scope 1-, 2- ja 3-standardeihin. Palveluun voi liittää yli 90 seurattavaa suuretta, kuten veden ja jätteet. Jeromaa kertoo, että heidän kiinteistöissään myös huoltoyhtiöt saavat tarpeellista tietoa EnerKeystä.
– Meillä on runsaasti esimerkiksi kansainvälisiä yrityksiä vuokralla, joille on tärkeää saada vastuullisuustavoitteisiin liittyvää informaatiota muun muassa CO2-päästöjen laskentaan. Koska energian käytöllä on isoja vaikutuksia, se vaikuttaa suoraan hiilijalanjälkeen, Jeromaa toteaa.
Turku Energian Ekotakuu Bio- ja Ekotakuu Sähkö -palvelun avulla kiinteistöt voivat nollata hiilidioksidipäästöt raportoinnissa energialähteiden uusiutuvuuden ansiosta. Turun Teknologiakiinteistöjen uudisrakennukset rakennetaan LEED-sertifikaatin mukaisesti ja olemassa olevaa kantaa ollaan sertifioimassa. Esimerkiksi Turku Energian InfraCity:ssä on LEED Platina -sertifikaatti.
– Kolme tärkeintä asiaa energiayhteistyössä ovat uusiutuvat energialähteet niin sähkön kuin lämmönkin osalta ja ilmastokuorman hillitseminen sekä energiatehokuutteen liittyvät hankkeet, joiden avulla voi energiayhtiön kanssa yhdessä miettiä energiaratkaisujen säästötoimenpiteitä ja kehitystyötä, Jeromaa tiivistää.
Jani Jeromaa kertoo, että Turun Teknologiakiinteistöt hyödyntää Turku Energian EnerKey-energianhallintapalvelua, jonka tuottamasta datasta vuokralaiset saavat apua omaan vastuullisuusraportointiinsa.
Teksti: Johanna Pelto-Timperi
Kuvat: Timo Jakonen