Tulevaisuus tarvitsee kaukolämpöä – vihreässä siirtymässä tasapaino on kaiken A ja O

Kuvassa Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja Juho Perkonoja työasussa.
19.8.2024

Vaikka kaukolämpö on vanha keksintö, se on elintärkeä osa koko energiajärjestelmän tulevaisuutta. Myös vihreät energiantuotannon muodot hyötyvät kaupungin alla kulkevista putkista, kun kaukolämpöä tuotetaan yhä enemmän sähköllä.

Kaukolämmön kulutus ei todennäköisesti tule kasvamaan seuraavien 10–20 vuoden aikana, vaan päin vastoin laskee joitakin prosentteja. Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja Juho Perkonoja valottaa asian taustaa.

– Syynä kaukolämmön kokonaiskulutuksen laskuun on se, että uusista rakennuksista tulee koko ajan energiatehokkaampia. Esimerkiksi Turun alueella kokonaiskulutus tulee kasvamaan vain siinä tapauksessa, että alueen asukasluku kasvaisi reilusti enemmän kuin on ennustettu, hän sanoo.

Lämmönkulutuksen väheneminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaukolämpöjärjestelmän kehittyminen pysähtyisi vaan päin vastoin – kaukolämmön parhaita puolia on, että se muovautuu muuttuvan ympäristön mukana ja talousalueen kehittyessä.

–  Kaukolämpö on urbaanina lämmitystapana erityisen hyvä, joten se kasvaa kaupunkien mukana. Kun uutta asuinaluetta rakennetaan, arvioidaan, onko kaukolämpöverkkoakin syytä laajentaa, Perkonoja kertoo.

Kaukolämpöverkko tukee energiataloutta

Kaukolämpö- ja jäähdytysverkot ovat tärkeitä vihreän siirtymän mahdollistajia, sillä ne ovat tuotantotavasta riippumattomia. Toisin sanoen, vaikka kaukolämpö keksittiin fossiilisten polttoaineiden kulta-aikana, se pärjää mainiosti ilman niitä.

 –  Kaukolämpöön on mahdollista liittää erilaisia hukkaenergioita ja hyödyntää niitä tehokkaasti. Toinen tärkeä seikka on, että kaukolämpöverkko tasapainottaa uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko- ja tuulivoiman, kulutuksen ja tuotannon ajallista epäsuhtaa. Kun esimerkiksi tuulee paljon, voi sähköstä olla jopa ylitarjontaa eikä sitä kyetä vielä laajassa mittakaavassa varastoimaan akkuihin. Siinä kaukolämpö tulee hätiin: sähköllä voidaan tuottaa lämpöä eikä energia mene hukkaan. Samalla se myös tasaa sähköverkon kuormitusta ja isossa kuvassa hillitsee tarvetta jättimäisille sähköverkon investoinneille, Perkonoja kertoo.

 Kun aurinko- ja tuulivoimalle on kysyntää myös runsaan tuotannon aikoina, niihin investointikin pysyy kannattavana. Ja mitä enemmän kaukolämpöä tuotetaan edullisella sähköllä, sitä edullisempaa se on myös kuluttajalle.

 Turku Energian kaukolämpöä tuotetaan sähköllä Naantalin ja tulevaisuudessa myös Pääskyvuoren sähkökattiloilla.

 – Kakolan lämpöpumppu puolestaan tuottaa kaukolämpöä hyödyntämällä puhdistettua vettä, ja Artukaisten savukaasupesuri tuottaa lämpöä ottamalla talteen kosteista savukaasuista syntyvän lämpöenergian. Lisäksi Biolaaksoon suunnitellaan hukkaenergioita hyödyntävää lämpöpumppua. Myös nämä laitokset käyttävät sähköä, Perkonoja muistuttaa.

 Tulevaisuuden energia on yhteispeliä

 Kaukolämpö ja -jäähdytysverkot mahdollistavat yhteiskunnan kehittymistä monin tavoin. Puhutaan niin sanotusta sektori-integraatiosta, jossa energiakentän eri toimijat tukevat toinen toisiaan, vähentävät päästöjä ja kasvattavat energiantuotannon hyötysuhdetta hukkaenergioita hyödyntämällä.

 – Tulevaisuudessa eri energiamuodot limittyvät yhä tiiviimmin toisiinsa. Hyvä esimerkki on vety, josta voidaan valmistaa muun muassa ammoniakkia, ureaa ja polttoaineita. Vedyn valmistamiseen tarvittavaa sähköä saadaan yhä enemmän aurinko- ja tuulivoimasta. Valmistuksessa puolestaan syntyy hukkalämpöä valtavia määriä, ja sitä voidaan hyödyntää kaukolämpöverkossa, Perkonoja sanoo.

 Myös teknologia ja digitalisaatio kytkeytyvät kaukolämmön tulevaisuuteen. Ensinnäkin kaukolämpöä voidaan tuottaa ja siirtää entistä optimoidummin tekoälyn kehittymisen myötä.

 – Toinen huomionarvoinen seikka on alati kasvavien datasalien synnyttämä hukkaenergia. Suurien teknologiatalojen toiminnasta syntyy sivutuotteena yhä enemmän lämpöä, joka kannattaa käyttää hyödyksi esimerkiksi juuri kaukolämpöverkossa, Perkonoja selittää.

 Yhteiskunnan eri toimijoiden yhteispeli palvelee ja osallistaa myös kuluttajia entistä enemmän. Perkonoja sanoo, että kohtuulliset asiakashinnat ja asiakastyytyväisyys ovat tärkeitä Turku Energian toimintaa ohjaavia tekijöitä.

 – Energiatehokkuuden edistäminen on kaikkien osapuolien intressi ja etu. Asiakkaat ovat tulevaisuudessa yhä kiinteämpi osa kokonaisjärjestelmää esimerkiksi kaukolämmön tuottajina hukkalämpöjen kautta sekä kulutuksen ohjaajina. Asiakkaiden kulutusjousto ja lämmön varastoinnin lisääminen entisestään mahdollistavat tulevaisuudessa nykyistä dynaamisemman hinnoittelun, joka kannustaa energiansäästöön asiakkaan niin halutessa.

Teksti: Juho Heikkinen Kuvat: Katariina Torikka