Seis lotraukselle! – yksinkertaiset veden säästövinkit kotiin

Vedenkulutuksen vähentäminen onnistuu parhaiten arkisia tapoja muuttamalla. Säästötalkoissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lämpimän veden käyttöön, sillä se kuluttaa paljon energiaa ja on noin kolme kertaa kylmää vettä kalliimpaa. Keräsimme alle neljä helppoa, mutta tehokasta veden säästövinkkiä.
1. Tarkkaile vedenkulutustasi – huomaa poikkeamat
Ensimmäinen askel fiksuun vedenkäyttöön on oman kulutuksen seuranta. Kulutusta voit seurata oman vesilaskusi tai vesilaitoksen verkkopalvelun kautta tai uusissa ja peruskorjatuissa taloissa huoneistokohtaisen mittarin avulla. Keskeisintä on kiinnittää huomiota lämpimään käyttöveteen, sillä se on paitsi kalliimpaa myös kuluttaa enemmän energiaa kuin kylmä vesi. Kun pääset kartalle kuukausittaisesta vedenkulutuksestasi, huomaat jatkossa myös poikkeamat, jotka voivat kieliä esimerkiksi vesivuodoista taloutesi vesikalusteissa. Äkillinen ja selittämätön kulutuksen nousu on aina hyvä selvittää.
2. Säästä suihkuvedessä
Kodin vedenkulutus on suurinta kylpyhuoneessa. Motivan tilastojen mukaan liki puolet kaikesta käyttämästämme vedestä kuluu hygienian ylläpitämiseen, kuten suihkussa käymiseen ja käsien pesuun. Minuutin mittainen suihku kuluttaa noin 12 litraa vettä, kun taas viidessä minuutissa on kulutus kohonnut jo 60 litraan. 15 minuuttia suihkussa puolestaan kuluttaa huimat 180 litraa vettä. Yksinkertaisin veden säästövinkki suihkuun on vähentää siellä vietettyjä minuutteja. Kokeile kellottaa suihkuaikasi ja lyhentää sitä vaiheittain. Muistathan myös sulkea suihkun saippuoinnin ajaksi.
Suihkussa kannattaa ajan lisäksi kiinnittää huomiota myös veden lämpötilaan sekä paineeseen. Säädä suihkun virtaamaa pienemmälle tai kokeile vaihtaa suihkupää vettä säästävään malliin. Virtaamarajoitteinen suihkupää rajoittaa veden virtaaman noin 6–9 litraan minuutissa, jolloin vettä säästyy 3–6 litraa per minuutti. Toinen hyvä keino on laskea suihkuveden lämpötilaa asteella tai parilla. Näin lämmintä vettä kuluu suihkussa suhteessa vähemmän, mikä vähentää myös energiakustannuksia.
3. Vältä käsin tiskausta
Nykyaikaiset astianpesukoneet kuluttavat parhaimmillaan vain noin 15 litraa vettä, kun taas perinteinen käsin tiskaus kuluttaa pesutavasta riippuen jopa 35–140 litraa vettä. Suosi siis astianpesukonetta tiskaamisen sijaan ja pyöräytä kone käyntiin vasta täytenä. Vältä myös astioiden tarpeetonta huuhtelua ennen koneeseen laittoa. Optimaalinen pesutulos edellyttää, että tiskeissä on edes hieman rasvaa ja ruokajäämiä, joihin pesuaine voi tarttua. Mikäli astianpesukoneen käyttö ei ole vaihtoehto, muistathan pestä tiskit altaassa juoksevan veden käytön sijaan.
4. Huomioi veden säästövinkit myös pyykinpesussa
Pyykkikone kannattaa astianpesukoneen tapaan laittaa päälle vasta, kun kone on täysi. Hyödynnä pyykkikoneen säästöohjelmia mahdollisuuksien mukaan ja arvioi, millainen pesu kullekin pyykille on tarpeen. Vähemmän likaiset vaatteet puhdistuvat näppärästi lyhyellä ja viileällä pesuohjelmalla, kun taas joillekin vaatteille saattaa riittää pyykkäämisen sijaan pelkkä tuuletus. Tämä pidentää myös vaatteen käyttöikää.
Näin lasket hanasi maksimivirtaaman
Hanan maksimivirtaaman voi mitata helposti rautakaupasta ostettavan virtaamamittarin, niin sanotun kuppimittarin, avulla. Toinen vaihtoehto on laskea virtaama yksinkertaisin kotikonstein. Laita ämpäri hanan alle ja anna veden valua täysillä puolen minuutin ajan. Kun puoli minuuttia on kulunut, tarkista paljonko vettä on valunut ämpäriin. Hanasi maksimivirtaama minuutissa on tämä vesimäärä kerrottuna kahdella.
Yleisen ohjeistuksen mukaan suihku- ja keittiöhanan maksimivirtaaman tulisi olla enintään 12 litraa minuutissa, kun taas käsienpesualtaalle suositus on 6 litraa minuutissa. Mikäli hanasi maksimivirtaamat ylittävät nämä, on syytä pohtia, voisiko virtaamaa pienentää. Koko kiinteistön tasolla vedenpainetta voi tarvittaessa alentaa vakiopainerajoittimen avulla, joka asennetaan lämmönjakohuoneeseen. Hanakohtaisesti virtaamaa voi rajoittaa asentamalla vesikalusteeseen erillisen vedensäästöventtiilin, rajoitussuuttimen tai säästösuihkupään.
Teksti: Aili Autio