Sähkömarkkinoiden maltillinen kesä: Sateet, siirtoyhteydet ja lomakausi pitivät hinnat kurissa
Katsaus sähkön hintojen kehitykseen
Kulunut kesä on ollut sekä spot- että futuurimarkkinoilla hintatasoltaan maltillinen. Erityisen hyvin tämä näkyi esimerkiksi heinäkuun spot-hinnoissa: spot-hintatoteuma on ollut 2,08 snt/kWh (sis. alv 24 %) ja elokuussakin on jatkettu samalla hintatasolla. Alhaista hintatasoa selittää kolme merkittävää asiaa: ensimmäisenä ovat Pohjoismaihin kesän aikana tulleet runsaat sateet, jotka painavat hintatasoa alaspäin kaikkialla. Sateiden myötä suurten vesivoimaloiden varastoaltaat täyttyvät, mikä mahdollistaa runsaamman sähköntuotannon esimerkiksi talvea vastaan.
Spot-hintakehitys
Toisena tekijänä on ollut Suomen ja Viron välisen siirtoyhteyden rajoitus syyskuuhun asti, minkä ansiosta Viron korkeampi hintataso (keskimäärin luokkaa 12,5 snt/kWh) ei heijastu meille Suomeen täysimääräisesti. Rajoituksen oli tarkoitus alun perin päättyä jo 1.9., mutta viivästyneet huoltotyöt ovat pakottaneet sitä jatkumaan syyskuun puoleen väliin saakka. Tämä pitänee Suomen spot-hintaa maltillisempana ainakin siihen asti. Kolmas tekijä matalammalle hintatasolle on yksinkertaisesti kesäaika, kun sähkönkulutus on selkeästi pienempää teollisuuden pitäessä lomakautta ja lämmitystarpeen ollessa olematon.
Vuorokausitason spot-keskihinnat 1.2.2024 alkaen. Data: SKM Syspower.
Tukkumarkkinoiden johdannaishintojen kehitys
Tukkumarkkinoilla vastaavasti kesä on hyvin matalan kaupankäynnin aikaa, mikä saattaa hieman vääristää hintatasoja. Suuret volyymit markkinalla auttavat yleensä määrittämään hintaa tehokkaammin kuin pienet, koska pienillä volyymeillä yksittäiset kaupat voivat heiluttaa hintaa runsaastikin lyhyessä ajassa.
Markkinoiden hintataso on pysynyt käytännössä samalla tasolla huhtikuun puolesta välistä alkaen. Voimakkaimmin muutokset ovat näkyneet lähimpien talvikvartaalien johdannaistuotteiden hinnassa (Q4-2024 ja Q1-2025), koska ne ovat lähipään tuotteita. Mahdollisia hintaliikkeitä on nähty sääennusteiden kääntyessä joko kuivempaan (esimerkiksi heinäkuun puolenvälin jälkeen) tai märempään suuntaan (esim. elokuun alussa).
Lähikvartaali- ja vuosituotteiden hinnankehitystrendi 5 vrk juoksevana keskiarvona laskettuna. Data: SKM Syspower.
Lähitulevaisuuden näkymä sähkömarkkinoilla on tällä hetkellä noususuuntainen. Talven lähestyessä fossiilisten polttoaineiden hintakehitys vaikuttaa yhä voimakkaammin myös kotimaisen sähkön hinnassa. Kivihiilen, maakaasun sekä päästöoikeuksien hinnat ovat olleet jatkuvassa nousussa heinäkuun puolesta välistä alkaen ensin Lähi-idän levottomuuksien ja myöhemmin Ukrainan vastahyökkäyksen aiheuttamien markkinareaktioiden takia.
Toistaiseksi runsaat sateet ovat pitäneet hinnannousun aisoissa, mutta ennemmin tai myöhemmin pitkän aikavälin sääennusteet kääntyvät kuivempaan suuntaan. Siinä vaiheessa nähdään todennäköisesti nousua sähkön suojaustuotteiden hinnoissa.
Spot-markkinat: Sähkön fyysisen toimitukseen perustuva, kerran päivässä vuorokautta ennen sähkön toimitusta käytävä suljettu huutokauppa. Toimijat lähettävät tarjouksensa sähköpörssiin, missä tarjousten perusteella lasketaan sähkön Nord Pool -alueen systeemihinta ja aluehinnat tunneittain.
Spot-hinta: Spot-sähkösopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta, myyjän marginaalista ja energian hinnasta. Kuluttajalle energian hinta on pohjoismaisen sähköpörssi Nord Poolin Suomen aluehinta lisättynä myyjän marginaalilla. Tulevat sähkön spot-hinnat voit tarkistaa helposti esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksella.
€/MWh: on sähkön hintayksikkö, jolla tukkumarkkinalla käydään kauppaa. Kuluttajamyynnissä käytetään sen kerrannaisyksikköä snt/kWh (10 €/MWh on 1 snt/kWh).
Aluehintaero: Systeemihinnan ja alueellisen hinnan ero. Suomessa ero on Helsingin aluehinnan ja systeemi-spotin (koko Nord Pool -alueen keskiarvohinnan) välinen ero. Ero syntyy kun eri hinta-alueilla on eroja sähkön kysyntä- ja tarjontatilanteessa eikä hinta-alueiden välillä ole riittävästi vapaata siirtokapasiteettia
Johdannaishinta tarkoittaa sitä hintaa, jolla sähköyhtiöt ja muut tukkumarkkinatoimijat voivat tehdä keskenään pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia sopimuksia sähkön ostosta ja myynnistä. Siksi kunkin ajanhetken johdannaishinnat kertovat markkinoiden näkemyksen sähkön pörssihinnan tulevasta kehityksestä.
Riskienhallinnan asiantuntija Ville Kuusisto
Turku Energia Energiaratkaisut