Säästäväiset muuttajat
Turkulainen nuoripari elää luontoa ja kukkaroaan säästäen. Valoja ei pidetä turhaan päällä, ja uuden pihan terassi syntyy vanhoista eurolavoista.
Tavarat etsivät vielä paikkaansa Turun Halisiin juuri muuttaneiden Kaisa Niemelän ja Niko Pitkäsen uudessa kodissa. Pääosin edellisenä viikonloppuna hoidettu muutto sujui ripeästi sukulaisten avustuksella.
– Onneksi mitään ei mennyt rikki, Kaisa huokaisee.
Niko ja Kaisa ovat kokeneita muuttajia, sillä kyseessä on kolme ja puoli vuotta seurustelleen pariskunnan kolmas yhteinen koti. Oman säväyksensä muuttoon toi kuitenkin tällä kertaa toukokuussa ystäviltä adoptoitu innokas Lili-koira.
– Lili olikin yksi muuttomme syy. Entinen kerrostaloasuntomme oli oikein mukava, mutta kaipasimme omaa pihaa, ja Lilin tulo meille sinetöi aikeemme. Nyt meillä on pieni piha, jossa Lili saa touhuta rauhassa. Olemme myös innokkaita kesägrillaajia, ja tykkäämme muutenkin pihahommista, Kaisa kertoo.
Pariskunta alkoi etsiä uutta asuntoa huhtikuussa. Haussa oli nimenomaan rivitalo. Etsintä ehti vaikuttaa jo hieman epätoivoiselta, kunnes TVT:ltä löytyi vihdoin valoisa rivitalokolmio, jossa on oma piha.
– Ilahduin kun huomasin, että suurin osa asunnosta oli juuri remontoitu, Kaisa sanoo.
Säästäjä ja tuhlari
Pariskunta kertoo seuraavansa sähkönkulutustaan tarkkailemalla sähkölaskujaan. Laskut ovatkin pysyneet maltillisina. Tästä kiitos kuuluu erityisesti Kaisalle, joka paljastaa olevansa avopuolisoaan tarkempi sähkönkuluttaja.
– Huomautan usein Nikolle siitä, että hän jättää jääkaapin oven auki tai valot päälle turhaan. Nyt hän on jo hieman alkanut oppia, Kaisa virnistää. Nuori nainen kertoo sähkön säästämisen tulevan häneltä luonnostaan. Ekologisuus on hänelle tärkeää.
– Otan aina automaattisesti esimerkiksi laturit irti seinästä, kun ne eivät ole käytössä. Käymme usein vanhempiemme luona, ja irrotamme aina poissaolomme ajaksi sähkölaitteiden töpselit, jotta laitteet eivät kuluttaisi turhaan. Vaikka meillä on nyt terassi, en ikinä hankkisi esimerkiksi terassinlämmitintä – se on mielestäni hirveää tuhlausta! Pariskunta ei omista turhia sähkölaitteita, eivätkä he muutossa joutuneet luopumaan mistään.
– Lähinnä annoimme pois vaatteita, Kaisa miettii.
Tärkeimmäksi sähkölaitteekseen Kaisa nimeää kahvinkeittimen. Taloyhtiö toimitti muuton yhteydessä asuntoon uuden jääkaapin ja uunin, mikä ilahdutti molempia.
Nikon ja Kaisan uudessa asunnossa on myös sauna ja avarat kylpytilat. Erityisesti Niko saunoo usein, vaikka se nostaakin sähkölaskun loppusummaa.
– Niko korjaa työkseen raskasta kalustoa, mikä on aika sotkuista hommaa. Työpäivien jälkeen hän menee usein saunaan, jotta lika irtoaisi kunnolla. Tämä pieni tuhlailu siis sallittakoon hänelle, Kaisa hymähtää.
Ekologista elämää
Ekologisuus näkyy nuoren parin elämässä muutenkin kuin sähkön säästämisessä.
– En syö ollenkaan punaista lihaa ja suosin julkista liikennettä. Niko on tosin tässäkin hiukan eri linjoilla, sillä hän on innokas yksityisautoilija, Kaisa kertoo.
– En kyllä pääsisi kulkemaan töihin, jos meillä ei olisi autoa, Niko huomauttaa.
Eriävistä mielipiteistä huolimatta pariskunnan yhteiselo sujuu luontevasti, ja löytyy heiltä yhteneviäkin näkemyksiä.
– Kannatamme molemmat kierrätystä. Roskien lisäksi kierrätämme tarpeettomiksi käyneet tavaramme antamalla ne kavereille tai viemällä ne kierrätyskeskukseen. Myös omista tavaroistamme suurin osa on hankittu tai saatu käytettynä. Ylipäätään tavaroiden lahjoittaminen ja kierrättäminen ovat suosittuja kaveripirissämme, Kaisa kertoo.
Käyttämällä luovuutta vanhasta tavarasta saa tehtyä uutta halvalla tai jopa ilmaiseksi. Esimerkiksi Kaisan ja Nikon tuleva terassi syntyy vanhoista eurolavoista. Käsistään kätevä Kaisa aikoo myös tuunata uuden asunnon keittiötasot sekä pariskunnan vanhan lipaston.
– Säästäväisenä tyyppinä en ikinä heittäisi mitään toimivaa pois. Vanha lipastomme on kauhean värinen, mutta aion päällystää sen DC-fix-kontaktimuovilla. Löysin vinkin netistä, ja keksin, että voisin uudistaa samalla myös keittiömme työtasot.
Sisustus syntyy rauhassa
Kaisa ja Niko sisustavat uutta asuntoaan vanhasta asunnosta tutuilla huonekaluilla. Sisustuksesta päätetään yhdessä. Yleensä Kaisa visioi ratkaisuja, ja Niko sitten toppuuttelee, jos idea tuntuu liian vaativalta toteuttaa.
– Keksin esimerkiksi tehdä vanhasta ovesta ruokapöydän, mutta lopulta ideani osoittautui liian hankalaksi toteuttaa, eikä pöytä olisi oikeastaan edes sopinut meille. Loppujen lopuksi päädyin hakemaan ruokapöydän Prismasta, Kaisa nauraa.
Kaisan lempiväri violetti näkyy asunnossa esimerkiksi verhoissa ja tyynynpäällisissä.
– Olen tehnyt verhot ja osan tyynynpäällisistä itse. Tykkään käsillä tekemisestä, ja teen itse kaikki joululahjatkin. Paitsi Nikon pleikkarin, mutta sekin hankittiin käytettynä, hän kertoo. ●
Muuttajan muistilista
❯ Karsi turhat tavarat jo pakatessa. Vanhat sähkölaitteet voi palauttaa SER-keräyspisteisiin. Lue lisää: serkierratys.fi
❯ Muuttolaatikoita voi kysellä kavereilta tai esimerkiksi lähikaupasta.
❯ Pyydä kaverit tai sukulaiset hyvissä ajoin muuttoavuksi. Muista varata aikaa myös vanhan asunnon siivoamiseen.
❯ Tee muuttoilmoitus maistraattiin ja postiin
❯ Varmista, että uudessa asunnossa on sähköt. Turku Energian uuden sähkösopimuksen tai muuttoilmoituksen teet kätevästi netissä osoitteessa energiaonline.fi
❯ Jotta sähköjen kytkentä voidaan tehdä turvallisesti, varmistathan että asunnossa ei ole päällä mitään vaaraa aiheuttavia sähkölaitteita.
❯ Sähkösopimus olisi hyvä tehdä heti, kun uusi osoite ja muuttopäivä ovat tiedossa.
❯ Voit ilmoittaa muutostasi myös puhelimitse asiakaspalvelunumerossamme 0800 02500 (ark. 8–16, to 9–16). ●