Naantalin asuntomessuille valmistuvan Torppa Rauhalan katon aurinkopaneelien suunnittelussa huomioitiin tehokkuus ja estetiikka

talo, jonka eteen on pysäköity auto
12.1.2022

Korkean kalliorinteen päälle rakentuvan Torppa Rauhalan huopakatolla aurinkopaneeleja tuskin aikanaan edes huomaa, vaikka niitä on tulossa sinne 18 kappaletta. Laadukkaat, Salossa valmistetut aurinkopaneelit asennetaan loivalle katolle suoraan etelän suuntaan, mistä aurinko pääsee esteettä paistamaan ja tuottamaan puhdasta energiaa taloon muuttavan Ekmanin perheen käyttöön.

Turku Energia on mukana yhteistyökumppanina Lammi Kivitalojen kanssa Naantalin asuntomessuille valmistuvassa Torppa Rauhalassa, josta tulee uusi koti Päivi ja Timo Ekmanille, Timon isovanhempien entisen torpan viereen. Rakkaisiin maisemiin nouseva moderni talo on suunniteltu kahden aikuisen kodiksi, jossa koiraharrastus, etätyöt ja vapaa-aika yhdistyvät mutkattomasti toimivaksi arjeksi.

Luonto on haluttu ottaa kokonaisvaltaisesti osaksi näyttävän talon suunnittelua, ja siksi myös yhdeksi energiamuodoksi valittiin päästötön aurinkosähkö.

–  Tässä kohteessa oli alusta alkaen selvää, että aurinkopaneelit kannattaa sijoittaa etelän suuntaan. Ylipäätään etelä on aina paras mahdollinen suunta aurinkopaneeleille, koska sieltä paistaa eniten, Lammi Kivitalojen suunnittelija Kaarle Koivukangas kertoo ja jatkaa:

– Aurinkopaneelien tuotantoa voi heikentää esimerkiksi paneeleihin osuvat varjostumat. Perinteisessä järjestelmässä varjostuma yhdelläkin paneelilla vaikuttaa kaikkien paneelien tehontuotantoon. Torppa Rauhalan eteläpuolella oleva mänty varjostaa aurinkopaneeleja osan aikaa, ja siksi kohteeseen valittiinkin älykäs Solar Edge -invertteri. Se pitää samalla myös huolen, että jännite laskee automaattisesti turvalliselle tasolle, jos järjestelmä sammutetaan esimerkiksi huoltotoimenpiteiden ajaksi.

Koivukankaan mukaan nykyisellä aurinkopaneelitekniikalla myös muita ilmansuuntia voidaan hyvin harkita. Paneelit tuottavat hyvin energiaa esimerkiksi idästä nousevan aamuauringon ja länteen laskevan ilta-auringon aikaan. Nämä ovat aikoja, jolloin kotitalouksissa käytetään paljon energiaa.

Aurinkopaneelien asennus onnistuu myös loivalle katolle

Torppa Rauhalan katto ei ole tyypillinen suomalainen 45 asteen harjakatto, jota on totuttu pitämään otollisena aurinkopaneeleille.

– Aurinkopaneelitekniikka on mennyt paljon eteenpäin ja siksi kaltevuudella ei ole enää samalla tavalla väliä kuin aiemmin. Kohteessa on hyvin loiva katto ja tässäkin kohteessa paneelit pystyttiin asentamaan katon pinnan suuntaisesti ilman, että tuotantomäärät kärsivät merkittävästi.

Katon pinnan suuntainen asennus tekee paneeleista myös lähes huomaamattomat.

– Kattomateriaaliksi valittiin kiiltämätön huopa. Näin saatiin aikaan tyylikäs kokonaisuus, jossa aurinkopaneelit sulautuvat osaksi kattorakennetta ja eivät pistä silmään, Koivukangas sanoo.

Paneelit tuottavat energiaa myös muulloin kuin kesällä

Kotimaisen Salo Techin tuottamia aurinkopaneeleja katolle tulee yhteensä 18, ja asennuksen pinta-ala on 36 neliömetriä. Huoneistoalaltaan Torppa Rauhala on 187 m2.

– Aurinkopaneelien lisäksi tähän kohteeseen tulee maalämpöpumppu ja näin talosta tulee energiantuotannon osalta varsin omavarainen. Vaikka kivitalo on jo sinänsä energiatehokas rakennuksena, niin energiantarvetta talossa lisäävät muiden muassa ympärivuotinen poreallas sekä sähköautojen ja -polkupyörien latausmahdollisuudet.

Koivukankaan mukaan yleinen harhaluulo on edelleen, että aurinkopaneeleista saataisiin energiaa vain kesällä.

– Varsinais-Suomessa energiaa saadaan jo lähes ympäri vuoden. Pyydänkin usein asiakasta hankintaa tehdessä miettimään, että mitä jos esimerkiksi sähköauton lataukseen tarvittavan energian pystyisi tuottamaan itse kokonaan aurinkoenergialla, Koivukangas sanoo.

Suunnittelijalla onkin yksi tärkeä vinkki jokaiselle talonrakentajalle.

– Talon rakennusvaiheessa kannattaa aina tehdä varaukset valmiiksi aurinkopaneeleille, vaikka niitä ei heti hankkisikaan. Myöhemmin tehtävät muutostyöt tulevat nimittäin merkittävästi kalliimmiksi, Koivukangas kannustaa.