Maanalainen järvi hämmentää Turussa: “En ole ikinä nähnyt mitään tällaista”

keltaisessa takissa oleva mies seisoo sillalla
29.5.2020

Kallion sisällä, Turussa Kakolan uumenissa on 15 metriä syvä järvi. Vettä siinä on 15 000 kuution verran.

“Mikä ihme tämä on”, huudahtaa turkulainen Laura nähdessään kuvan valtavasta järvestä, joka sijaitsee hänen iltalenkkinsä varrella – tai oikeastaan alapuolella.

Järvi on nimittäin louhittu kallion syvyyksiin, kymmeniä metrejä maanpinnan alapuolelle.

“En mä oo ikinä nähnyt mitään tällaista”, turkulainen puuskahtaa.

Jätevedestä lämpöä ja jäähdytystä

Järvelle on kuitenkin selitys.

“Se toimii kaukojäähdytyksen vesivarastona”, kertoo Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

“Puhdistamme jätevettä ja otamme siitä lämmön talteen. Jätevesi sitten jäähdytetään ja juoksutetaan tekojärveen. Järvestä vesi käytetään kaukojäähdytysverkon jäähdyttämiseen ja lämmennyt vesi käytetään tietysti kaukolämpöverkossa energiana”, Syrjälä jatkaa.

Kaukojäähdytys kasvattaa suosiotaan

Mikä ihme on kaukojäähdytys?

Yksinkertaistettuna se on viileyttä, jonka avulla kiinteistöjen sisälämpötila pysyy aina optimaalisena. Täydellinen lämpötila vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, hyvinvointiin ja kiinteistöjen arvoon – ja tietysti mukavuuteen.

Kaukojäähdytyksen myynti on viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistunut. Turku Energian kaukojäähdytys viilentää keskustan liikekiinteistöjä, sairaalarakennuksia ja uusia kerrostaloja.

100 % päästötöntä, huomaamatonta ja kotiinkannettua

Kaukojäähdytys on ekologista ja kiertotalouden malliesimerkki. Toisin kuin kiinteistökohtaiset jäähdytyslaitteet, on se myös täysin näkymätön ja äänetön tapa vastata asumisen muuttuviin vaatimuksiin.

“Sähkön käyttö lisääntyy jatkuvasti, ja kiinteistöihin tulee uusia laitteita. Tämä lisää lämpökuormaa kiinteistön sisällä. Kun eristeet ovat kiinteistössä hyvät, jää lämpö sisälle. Lämpö pitää poistaa, ja jäähdytys on paras ratkaisu”, Syrjälä päättää.