Koko Suomi shokkiin!

Zanni ja Khaled Azizi ottavat selfie-kuvaa kännykällään.
25.2.2025

Turkulaiset sisarukset Zanni ja Khaled Azizi ovat monille tuttuja televisiosta ja somesta. He rikkovat ennakkoluuloja ilolla ja intohimolla – ja kun kyse on ruoasta, kaikki laitetaan likoon.

Keväällä 1997 Azizin perhe saapui Suomeen kurdipakolaisina. Kaksi viikkoa myöhemmin perheen poika Khaled esitteli voimistelutaitojaan kotona Paraisilla. Spagaatti päättyi epäonnisesti: oikea reisiluu murtui, ja pojan ensimmäisistä kahdesta kuukaudesta uudessa kotimaassa yli puolet kului sairaalassa.

– Täytyy sanoa, että olin ylivilkas lapsi. Mutta taidan olla vieläkin, “Kalle” nauraa.

Paraisilta perheen tie kulki myöhemmin Turkuun. Vaikka maa ja kulttuuri olivat vieraita, myös yhdistäviä tekijöitä löytyi nopeasti.

– Kun meille tuli kylään suomalaisia, äiti valmisti heille ruokaa. Silloin huomasin, että ruoka on universaali kieli, Kallen isosisko Zanni sanoo.

Zanni viihtyikin lapsena hyvin keittiössä – mutta ei apulaisen roolissa.

– Minulla oli tapana odottaa, että äiti lähti asioille. Silloin aloin touhuta keittiössä aivan yksin ja omilla ehdoillani. Jälkikäteen olen kuitenkin ymmärtänyt, että äidin ylpeys ja intohimo ruokaa kohtaan ovat olleet minulle tärkeä inspiraation lähde.

Sometähdeksi yhdessä yössä

Myös Kalle sai eväät työelämään vanhemmiltaan.

– Lapsena tykkäsin viettää aikaa isäni kebab-pizzeriassa. Olin mukana tukkukäynneillä ja muitakin asioita hoitamassa. Myöhemmin isä kannusti minua ja veljeäni perustamaan oman ravintolan. Hän sanoi, että olette fiksuja, nuoria miehiä, joten miksi ette alkaisi itse yrittäjiksi, Kalle muistelee.

Kalle ja Ghazi-veli perustivat Malmin Kebabin Turkuun vuonna 2017. Heille oli alusta asti selvää, että asiakaskokemus on yhtä tärkeä kuin ruoka.

– Olemme kasvaneet kulttuurissa, jossa ruokaa tehdessä laitetaan aina kaikki likoon. Kun vieras tulee syömään, haluamme jättää hyvän muiston, Kalle kertoo.

Iloinen tekemisen meininki näkyy myös somevideoilla, joita Kalle alkoi tehdä säännöllisesti pian ravintolan perustamisen jälkeen. Varsinainen tähti syttyi kuitenkin vuonna 2021, kun eräs asiakas saapui ravintolaan varta vasten Vantaalta. Kalle otti tilauksen vastaan, meni keittiön puolelle ja tokaisi kameralle: “Vantaalta asti tänne? Mää pistän asiakkaan shokkiin!”. Somevideo alkoi levitä kulovalkean tavoin, ja pian Kallesta tuli etenkin nuorten tuntema “Shokkiäijä”.

Somejulkisuus on vaikuttanut myös ravintolan suosioon. Osa haluaa nähdä Shokkiäijän, osa tilaa jättisuuren shokkiannoksen. Joillekin ravintolassa käynti on hyvinkin merkityksellinen kokemus.

– Kerran eräs vakavasti sairas mies tuli perheineen ruokailemaan. Hän kertoi meille etukäteen, että varsinkin perheen pojalle vierailu ravintolassamme olisi tärkeä hetki. Pari viikkoa myöhemmin perheen tytär otti yhteyttä ja kiitti hyvästä muistosta. Samalla hän kertoi, että perheen isä oli menehtynyt. Tällaiset kokemukset koskettavat ja jäävät mieleen, Kalle sanoo.

Kalle haluaa käyttää näkyvyyttään myös hyvän mielen levittämiseen.

– Koen, että voin vaikuttaa nuoriin ihmisiin hyvällä esimerkillä. Käyn puhumassa heille muun muassa kiusaamisesta, yrittäjyydestä ja liikunnasta. Yhtä tärkeää on jakaa myös iloa ja käsitellä huumorin kautta arkojakin aiheita, kuten vaikkapa maahanmuuttoa.

Haaveena oma kahvila

Myös Zanni on tullut tutuksi monille suomalaisille, sillä hän osallistui Koko Suomi leipoo -ohjelmaan vuonna 2020. Tulkin ja kääntäjän työn ohessa hän on jo vuosia leiponut tilauskakkuja ja pyörittänyt catering-toimintaa.

– Olin haaveillut jo pitkään omasta kahvilasta, mutta koronapandemia laittoi suunnitelmat toistaiseksi jäihin. Halusin kuitenkin tehdä jotain uutta, joten läheisteni kannustamana päätin hakea televisio-ohjelmaan, Zanni kertoo.

Televisiossa hän ilahdutti katsojia rempseällä otteellaan. Vaikka voittoa ei tullut, kokemuksesta tarttui mukaan paljon hyvää.

– Ohjelmaan lähtiessäni en ollut kovin kokenut tai mielestäni edes kovin taitava, mutta olen ylpeä, että uskalsin lähteä mukaan. Olen saanut kiitosta siitä, että tuon erilaisuutta esiin. Monilla on ennakkoluuloja esimerkiksi huivipäisiä naisia kohtaan, mutta olen huomannut, että omalla toiminnallaan asenteita voi muuttaa, Zanni sanoo.

Ruokaa tehdessään Zanni nauttii eri ruokakulttuurien yhdistämisestä. Hänen keittiössään skandinaaviset maut sulautuvat luontevasti yhteen vaikkapa Lähi-idän herkkujen kanssa. Lopputuloksena on usein värikkäitä, näyttäviä ja herkullisia ruokalajeja, joista Zanni jakaa kuvia ja reseptejä somekanavissaan ja blogissaan. Haaveissa on myös oman keittokirjan julkaiseminen.

– Minulta kysytään usein, että teetkö oikeasti tällaista ruokaa vai onko se vain silmänlumetta. Mutta ei tätä jaksaisi, jos teeskentelisi. Nautin, kun saan testata uusia reseptejä tai kokata isommallekin porukalle, Zanni kertoo.

Merkityksellisiä kohtaamisia

Zanni ja Kalle tunnistetaan usein kadulla, ja monet kohtaamiset ovat jääneet heidän mieleensä.

– Kerran suojatietä ylittäessäni kuulin nuoren miehen huutavan “Leivoit hyvin!”. Hetken mietin, mistä oli kyse, kunnes tajusin hänen tarkoittavan minua ja televisio-ohjelmaa, Zanni nauraa.

Kalle puolestaan toteaa, että vaikka julkisuudella on omat varjopuolensa, on se tuottanut enemmän iloa – ja joskus myös käytännön hyötyä.

– Kerran Tampereella ollessani jouduin sairaalaan. Siellä maatessani mieleni alkoi tehdä Mäkkärin ruisateriaa. Kysyin somekanavallani, voisiko joku täyttää toiveeni. Ei mennyt kuin kymmenen minuuttia, niin käsissäni oli ruishampurilainen.

Zanni ja Kalle vannovat positiivisen elämänasenteen nimiin. Sen he ovat saaneet verenperintönä vanhemmiltaan.

– Hyvä tulee aina takaisin. Hymyilen jokaiselle taustaan ja titteliin katsomatta, sillä pieni ystävällinen ele voi olla jollekin päivän tai viikon kohokohta. Koskaan ei voi tietää, mitä kukin ihminen käy parhaillaan elämässään läpi. Kerran ruokakaupan paistopisteellä autoin iäkkäämpää naista ojentamalla hänelle paperipussin. Naiselle nousi kyynel silmäkulmaan, ja hän kertoi, että se pieni eleeni oli iso asia hänen yksinäisessä arjessaan. Kohtaamisesta jäi sekä hyvä että surullinen mieli, Zanni muistelee.

– Negatiiviseenkin kohteluun voi parhaiten vaikuttaa olemalla myönteinen. Siten voi saada ihmisen ajattelemaan omaa käytöstään ja muuttamaan tapojaan, Kalle sanoo.

Zanni ja Kalle energiankäyttäjinä

Hyvää:

  • ZANNI: Kokkaan aina paljon ruokaa kerralla.

  • ZANNI: Hyödynnän ruoanlaitossa uunin jälkilämpöä.

  • ZANNI: Suosin pikasuihkuja.

  • KALLE: Sammutan valot aina, kun poistun huoneesta.

  • KALLE: Käytän vettä maltillisesti.

Kehitettävää:

  • ZANNI: Voisin huolehtia siitä, että jääkaapin ja pakastimen ovi ovat mahdollisimman vähän auki.

  • ZANNI: Voisin sulattaa pakastimen useammin.

  • KALLE: Pitäisi irrottaa laturit ja johdot pistorasiasta aina, kun niitä ei tarvitse.

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaa ja iloa lähiympäristöönsä? Ilmianna meille VALOPILKKU, sinä tai joku muu.

Kerrothan myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu Valopilkku stailataan ja hän saa kuvia omaan käyttöönsä. Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 106, 20521 Turku.

Teksti: Juho Heikkinen Kuvat: Mikael Soininen