Energiafiksuin taloyhtiö tähtää korkealle ja kauas 

Mies ja nais oletetu seisovat syksyisessä maisemassa pitelemässä palkintosekkiä
30.10.2024

Energiafiksuin taloyhtiö -kilpailussa etsittiin jälleen energia-asioissa esimerkillisesti onnistunutta taloyhtiötä. Tänä vuonna tittelin vei Asunto Oy Peltosirkku, joka on saavuttanut huimia tuloksia energiatehokkailla toimenpiteillään.  

Turun Laukkavuoressa sijaitseva Asunto Oy Peltosirkku on vuonna 1971 rakennettu neljän kerrostalon yhtiö, jossa on yhteensä 128 kotia. Vuoden 2024 Energiafiksuimmaksi taloyhtiöksi sen valitsi raati, johon kuului Turku Energia Lämmön ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen edustajat, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen puheenjohtajaklubin edustaja sekä Varsinais-Suomen Isännöitsijät ry:n edustaja. 

Viime vuosien aikana Peltosirkussa on investoitu voimakkaasti energiatehokkuuden parantamiseen. Vuonna 2019 taloissa tehtiin linjasaneeraus ja asennettiin lämmöntalteenottojärjestelmä. Poistoilman lämmöntalteenoton asentamisen yhteydessä ilmanvaihtokoneet vaihdettiin EC-mallisiksi. Nyt ilmanvaihtojärjestelmä reagoi säätilan muutoksiin ja optimoi ilmanvaihdon toimintaa sen perusteella. 

Julkisivuremontti toteutettiin Peltosirkussa vuosina 2022–2023. Samalla uusittiin rakennusten katot. Remonttien yhteydessä lisättiin huomattavasti ulkokuoren lisälämmöneristystä sekä uusittiin kaikki ikkunat ja parvekkeiden ovet. Samalla kaikki parvekkeet lasitettiin ja niihin asennettiin laadukkaat vekkiverhot sekä tehtiin kondessiveden poistojärjestelmä ja pistorasiavalmius jäähdytyskäyttöisille ilmalämpöpumpuille.  

Säästöjä energian- ja vedenkulutuksessa 

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Paavolainen toteaa, että yhtiö on pyrkinyt tekemään kauaskatseisia valintoja, jotka hyödyttävät asukkaita pitkälle tulevaisuuteen. 

– Esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä taloja eristettiin huomattavasti enemmän kuin olisi ollut välttämätöntä, mutta se oli hyvä valinta. Kaukolämmön kulutus on laskenut noin puoleen ajalta ennen remontteja, ja kuluvan vuoden osalta uskomme tuloksen olevan vieläkin parempi. Taloyhtiön kaukolämmön tehomaksu on vuodessa nyt noin 3 900 euroa vähemmän. Seuraamme lämmöntalteenoton raportteja kuukausittain, ja niiden perusteella säästöt ovat vuositasolla reilusti yli 20 000 euroa. 

Lämmityskuluissa säästöjä on tuonut myös viimeisin toimenpide, lämmitysverkon tasapainotus, jonka yhteydessä kaikkien asuntojen lämpötilan tavoitetasoksi asetettiin 21–22 astetta. 

– Lämmön ohella myös vettä kuluu nykyään reilusti vähemmän kuin ennen. Linjasaneerauksen yhteydessä taloyhtiöön asennettiin huoneistokohtaisen vesimittarit sekä vettä säästävät kalusteet, mikä laski huomattavasti kulutetun veden määrää. Se on laskenut 30–40 prosenttia toimenpiteitä edeltävään aikaan verrattuna, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Tuomas Reivonen

“Ei kovin kaukana uudiskohteen tasosta” 


Peltosirkussa tiedetään, että mittavien investointien lisäksi myös pienemmillä muutoksilla on väliä. Energiaa säästetään, jos siihen on mahdollisuus. 

– Hissiremontin yhteydessä talojen ulko-ovet uusittiin aiempaa energiatehokkaammiksi. Lisäksi kaikki yleisten tilojen valaisimet on vaihdettu liiketunnistimilla toimiviksi led-valoiksi. Neljästä talouskellarista kolme on purettu ja muutettu pyörävarastoiksi, mikä myös vähensi energiankulutusta. Kaikkien tehtyjen toimenpiteiden myötä taloyhtiön E-luku on laskenut G 257:stä B 97:ään. Itse asiassa se ei ole kovin kaukana uudiskohteenkaan tasosta, Paavolainen ja Reivonen kertovat. 

Vaikka Peltosirkku on asukasmäärältään melko suuri taloyhtiö, on energia-asioissa yhteinen sävel löytynyt melko vaivattomasti.  

– Esimerkiksi julkisivuremontti arvelutti osaa asukkaista etukäteen. Kyse oli isosta investoinnista, ja luonnollisesti jotkut saattoivat pohtia, että tuoko se oikeita säästöjä lämmityskustannuksissa. Nyt kun näemme, että muutoksista on ollut konkreettista hyötyä ja hoitovastikettakin olemme voineet laskea, on helppo sanoa, että tekemämme valinnat ovat osoittautuneet oikeiksi. Moni sanookin, että tämähän olisi pitänyt tehdä jo aiemmin, Paavolainen sanoo. 

Ei vain riittävän hyvää, vaan vielä vähän paremmin 

Kilpailun raadissa pantiin merkille Peltosirkun tapa paitsi tehdä säästötoimenpiteitä myös seurata niiden tehokkuutta. 

– Peltosirkussa on tehty paljon järkeviä valintoja, eikä ole tyydytty tekemään vain riittävän hyvää, vaan vielä vähän paremmin. Sen lisäksi yhtiössä on myös seurattu, millaisia käytännön vaikutuksia tehdyillä muutoksilla on ollut, jolloin toimenpiteiden onnistumisesta voidaan viestiä konkreettisesti myös asukkaille. Mielestämme tämä on olennainen osa energiafiksuutta, toteaa Turku Energian avainasiakaspäällikkö Susanna Tuominen

Energiafiksuin taloyhtiö saa palkinnoksi joulukuun kaukolämmöt maksutta. Paavolainen näkee, että bonuksena titteli antaa lisäpuhtia myös jatkoa ajatellen. 

– Olemme vieneet yhtiössä hyvin yksimielisesti asioita eteenpäin, ja tämä tunnustus on yksi osoitus siitä, että valintamme ovat olleet oikeita. 

Entä mitä energiafiksuja tekoja näkyy horisontissa? 

– Tältä erää isoimmat muutokset on tehty ja olemme hyvällä tasolla energiankäytön osalta. Pidämme silmät ja korvat auki. Aurinkopaneelien asentaminen katolle voisi olla tulevaisuudessa yksi mahdollisuus, mutta ensin on selvitettävä, millainen vuosituotto ja takaisinmaksuaika niissä olisi, Reivonen toteaa. 

Asunto Oy Peltosirkun energiafiksuja toimenpiteitä: 

  • Linjasaneeraus, jonka yhteydessä asennettiin asuntokohtainen vesimittaus sekä vettä säästävät kalusteet. 

  • Julkisivuremontin ja kattoremontin yhteydessä rakennuksen lämmöneristystä parannettiin sekä uusittiin kaikki ikkunat ja parvekkeiden ovet. Samalla kaikki parvekkeet lasitettiin ja niihin asennettiin vekkiverhot, minkä lisäksi tehtiin kondessiveden poistojärjestelmä ja pistorasiavalmius jäähdytyskäyttöisille ilmalämpöpumpuille.  

  • Lämmöntalteenoton asennus, jonka yhteydessä ilmanvaihtokoneet vaihdettiin EC-mallisiksi. 

  • Yleisten tilojen valaisimet vaihdettiin liiketunnistimella toimiviksi led-valoiksi.  

  • Kolme talouskellaria muutettiin pyörävarastoksi.  

  • Lämmitysverkon energiaoptimointi sekä täyttö hapettomalla vedellä.