Energiafiksu eteni askel kerrallaan

kaksi miestä seisomassa tien reunassa
27.5.2019

Pitkäjänteinen työ energiansäästön hyväksi toi naantalilaiselle kerrostalolle vuoden 2018 energiafiksuimman taloyhtiön tittelin. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Tuuna ja jäsen Reijo Grönroos esittelevät, mitä kaikkea talossa on tehty.

Kolmikerroksinen As Oy Naantalin Luostarinkatu 14 seisoo siistinä ja hyvin hoidetun näköisenä vanhan Naantalin sydämessä. Syytä onkin, sillä vuonna 1968 rakennetussa talossa on kymmenen viime vuoden aikana muun muassa rakennettu hissit, lasitettu parvekkeet, sukitettu viemärit, korjattu julkisivut, oikaistu runkoviemäri ja uusittu salaojitus. Energiatehokkuuden kannalta ratkaiseva havainto tehtiin vuonna 2009.

- Huomasimme, että talon lämmönkulutus oli suurta ja huoneistojen lämpötilaerot isoja. Laskimme lämmitysverkoston lämpötilakäyrää vähitellen siten, että viileimpien asuntojen sisälämpötilaksi tuli 22 astetta. Tämä alensi jo lämmityskustannuksia, mutta lämpötilaerot eivät tietenkään tasoittuneet.

Kun vaihdoimme patterien alkuperäiset termostaattiventtiilit sekä suoritimme tasapainotuksen ja perussäädön, lämpötilat saatiin lopulta kohdilleen niin asunnoissa kuin yleisissä tiloissakin, Lauri ja Reijo kertovat. Pieni investointi toi suhteellisen ison säästön. Taloyhtiön normalisoitu lämmön ominaiskulutus oli vuonna 2009 lähes 70 kWh/r-m3. Vuonna 2011 päästiin alle 45 kWh/rm3:n ominaiskulutukseen. Rahallista säästöä kertyy nykyisellä kaukolämmön energiahinnalla noin 8 000 euroa vuodessa, ja lisäksi kaukolämmön perusmaksuun saatu pudotus alentaa kustannuksia vielä lähes 1 600 euroa vuodessa.

Useimmat taloyhtiön energiafiksut ratkaisut on tehty samalla, kun on muutenkin remontoitu. Esimerkiksi julkisivusaneeraus oli pakko tehdä, koska klinkkeripintaiset seinäelementit olivat paikoin niin huonossa kunnossa, että saumoista tuli vesi sateella sisään. Elementteihin oli myös jouduttu tekemään lisäkiinnityksiä. Saneerauksessa seinien eristys tuotiin nykyvaatimuksien mukaiselle tasolle, kantavat rakenteet tiivistettiin ja korvausilman saamisen parantamiseksi asennettiin seinäventtiilit ennestään olevien rakoventtiilien lisäksi. Ulkovalaistus toteutettiin energiatehokkailla led-valoilla.

Kantavana ajatuksena yhtiössä on ollut elinkaarikustannusten optimointi. Energiatehokkaita ratkaisuja on tehty, koska se on ollut taloudellisesti järkevää.

- On vaikea sanoa, minkä verran mikäkin yksittäinen toimenpide on tuonut energiansäästöä, koska useita muutoksia tehtiin samoihin aikoihin. Suunta on kuitenkin ollut oikea: alaspäin, Lauri sanoo.

Varaus sähköautojen latauspisteelle

Taloudellisuuden lisäksi taloyhtiössä on tavoiteltu ratkaisujen kestävyyttä. Reijo kertoo, että julkisivuihin valittiin keraamiset laatat, koska pintojen halutaan pysyvän moitteettomina vähintään seuraavat 50 vuotta. Halvin vaihtoehto se ei ollut. Lauri osoittaa katolla näkyviä putken päitä.

- Vedimme samalla putket lämmön talteenottojärjestelmää varten talon teknisestä tilasta katolle. Näin saimme putket siististi piiloon rakenteiden alle. Siellä ne ovat nyt valmiina odottamassa oikeaa hetkeä. Olemme suunnitelleet, että lämmön talteenotto otetaan käyttöön samalla, kun uudistamme alkuperäisen sähköjärjestelmän, hän kertoo. Pysäköintiruutujen luona pysähdymme maasta kohoavan muoviputken äärelle.

- Tässä on varaus sähköautojen latauspisteelle, joka pystyy lataamaan kahdeksaakin autoa kerralla, toki hitaalla latauksella. Jouduimme mylläämään koko pihan painuneen pohjaviemärin suoristuksen ja salaojituksen korjauksen takia, joten vedimme putken valmiiksi latauspisteen varauksen lisäksi myös kiinteistön sähköliittymää varten. Talossa ei vielä ole yhtään hybridi- tai sähköautoa, mutta kymmenen vuoden kuluttua voi jo olla, Lauri tuumii. Lauri ja Reijo uskovat pitkäjänteiseen suunnitteluun: varautumalla tulevaisuuden tarpeisiin jo nyt päästään jatkossa vähemmällä.

Säästöä mukavuudesta tinkimättä

Autotallien rapistuneet puuovet on vaihdettu   eristettyihin ja tiiviisiin, sähkökäyttöisiin metallioviin. Sitä kautta ei enää pääse lämpöä harakoille. Myös porraskäytävien uudet ovet aukeavat automaattisesti.

- Sähköiset ovien avauslaitteet olivat melko arvokkaat, mutta ajattelimme myös asukkaiden mukavuutta, Lauri ja Reijo toteavat. Taloyhtiön teknistä tilaa hallitsevat lämmönvaihdin ja kaukolämmön alajakokeskus, joilla on Laurin mukaan jäljellä viitisen vuotta käyttöikää. Yhtiössä ei uusita mitään pelkästään uusimisen vuoksi, vaan vasta, kun siihen on tarve. Huoneessa riittää tilaa myös lämmön talteenoton laitteistolle ja uudelle sähköpääkeskukselle, joka asennetaan siinä yhteydessä, kun talon sähköjärjestelmät uusitaan. Näiden remonttien aika ei kuitenkaan ole vielä.

- Nyt vedetään hetken aikaa henkeä ja nautitaan työn tuloksista. Kaikki remontit ovat olleet tarpeellisia, mutta asukkaiden on raskasta elää jatkuvasti työmaalla, ja hallituksen voimavarat ovat rajalliset, toteavat Lauri ja Reijo.

Lauri on ammatiltaan talotekniikka-asiantuntija, mikä selittänee halun hoitaa asiat omassa taloyhtiössä tip top -kuntoon. Hän uskoo kuitenkin, että mikä tahansa taloyhtiö pystyy tekemään energiafiksuja ratkaisuja. Isännöitsijän asiantuntemusta hyödyntämällä pääsee yleensä jo hyvään alkuun.

- Pitää kuitenkin osata tukeutua puolueettomaan ammattilaiseen tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, jotta hankesuunnitelma tehdään riittävän laajana, Lauri sanoo.