Sähkön hintapiikit syksyllä: Yllättävä turbiinivika ja kapasiteettirajoitukset nostivat hintoja

14.10.2024

Katsaus sähkön hintojen kehitykseen

Syksyn alkaessa nähtiin voimakkaita hintapiikkejä kaventuneen sähköntuotanto- ja sähkönsiirtokapasiteetin takia. Hyvissä ajoin suunniteltujen siirtoyhteysrajoitusten ja Loviisan ydinvoimalayksikön huoltokatkon takia sähkön hintataso ei olisi lähtökohtaisesti heitellyt kovinkaan paljoa. Olkiluodon ydinvoimala kakkosyksikön yllättävä turbiinivika kuitenkin ns. katkaisi kamelin selän, ja altisti sähkön spot-hinnan voimakkaille hintapiikeille syyskuun puolesta välistä eteenpäin.  

Spot-hintakehitys

Tuotanto- ja siirtorajoitusten päättyessä lokakuussa nähtäneen selkeästi matalampaa spot-hintatasoa tuulituotannon kasvaessa. Tulevan talven osalta sähkön hintatasoa määrittelevät merkittävimmin talven säätilat. Kylmää sään myötä sähkönkysyntä kasvaa, kun lämmityssähkön tarve kasvaa ja samalla myös sähkön hintataso nousee.  

Vuorokausitason spot-keskihinnat 1.2.2024 alkaen. Data: SKM Syspower.   

Tukkumarkkinoiden johdannaishintojen kehitys

Tukkumarkkinoiden hintatason kehityksessä on normaalia, että hinta kohoaa talvea kohti mentäessä korkeampien spot-hintatoteumien vanavedessä. Keväällä ja alkukesällä lämmin sää sulatti lumet Norjan ja Ruotsin vuoristoalueilla normaalia nopeammin, mikä laski futuurihintoja. Talvea vastaan syntyneet korkeat spot-hintatoteumat ovat saaneet sähkön hinnan uudelleen nousu-uralle, mutta Pohjoismaiden runsaat sateet ovat kuitenkin maltillistaneet nousua. Sateilla ja lumien sulamisella on myös hintatasoa laskeva vaikutus, koska Pohjois-Norjan ja -Ruotsin suurten vesivoimaloiden vesialtaisiin kertyy vettä talven varalle.  

Lähikvartaali- ja vuosituotteiden hinnankehitystrendi 5 vrk juoksevana keskiarvona laskettuna.  Data: SKM Syspower.  

Tukkumarkkinoilla tulevan talven futuurituotteita hinnoitellaan kylmän talven skenaarion hintatasoihin, vaikka pitkän aikavälin ennusteet eivät suoraan sellaista näytäkään. Eurooppa on tällä hetkellä muutenkin hyvin varautunut tulevaa talvea vastaan: sähkön hintaa Saksan kautta merkittävästi määrittävä maakaasun hinta on pysynyt varsin kohtuullisena, koska maakaasuvarastojen täyttöaste on jo nyt saavuttanut marraskuun tavoitetason. Samalla kuitenkin kannattaa pitää mielessä, että Lähi-idän kriisitilanne saattaa vaikuttaa fossiilisten polttoaineiden hintatasoja nostavasti.  

Spot-markkinat: Sähkön fyysisen toimitukseen perustuva, kerran päivässä vuorokautta ennen sähkön toimitusta käytävä suljettu huutokauppa. Toimijat lähettävät tarjouksensa sähköpörssiin, missä tarjousten perusteella lasketaan sähkön Nord Pool -alueen systeemihinta ja aluehinnat tunneittain. 

Spot-hinta: Spot-sähkösopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta, myyjän marginaalista ja energian hinnasta. Kuluttajalle energian hinta on pohjoismaisen sähköpörssi Nord Poolin Suomen aluehinta lisättynä myyjän marginaalilla. Tulevat sähkön spot-hinnat voit tarkistaa helposti esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksella. 

€/MWh: on sähkön hintayksikkö, jolla tukkumarkkinalla käydään kauppaa. Kuluttajamyynnissä käytetään sen kerrannaisyksikköä snt/kWh (10 €/MWh on 1 snt/kWh). 

Aluehintaero: Systeemihinnan ja alueellisen hinnan ero. Suomessa ero on Helsingin aluehinnan ja systeemi-spotin (koko Nord Pool -alueen keskiarvohinnan) välinen ero. Ero syntyy ,kun eri hinta-alueilla on eroja sähkön kysyntä- ja tarjontatilanteessa eikä hinta-alueiden välillä ole riittävästi vapaata siirtokapasiteettia 

Johdannaishinta tarkoittaa sitä hintaa, jolla sähköyhtiöt ja muut tukkumarkkinatoimijat voivat tehdä keskenään pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia sopimuksia sähkön ostosta ja myynnistä. Siksi kunkin ajanhetken johdannaishinnat kertovat markkinoiden näkemyksen sähkön pörssihinnan tulevasta kehityksestä. 

Riskienhallinnan asiantuntija Ville Kuusisto
Turku Energia Energiaratkaisut