SAMMANSTÄLLNING AV ÄNDRINGAR I AVTALSVILLKOREN
Terminologin för villkoren har förenhetligats med övriga villkor och den ändrade elmarknadslagen. Dessutom har lagparagrafer uppdaterats och hänvisningar till lagparagrafer ersatts med en allmän hänvisning till lagstiftningen.
1. Tillämpningsområde och definitioner
Ellager har lagts till som kundtyp. (1.6.)
En eventuell produktprislista som bifogas avtalet kan i fortsättningen även presenteras elektroniskt på nätinnehavarens webbplats eller på någon annan särskilt överenskommen plats.
Dessutom har serviceprislistorna separerats helt från avtalet. I fortsättningen räcker det att man i avtalsbekräftelsen lägger till en länk via vilken kunden hittar den gällande serviceprislistan. (1.23. och 2.6.1.)
E-tjänsten har främjats så att man i fortsättningen kan skicka avtalsbekräftelser samt meddelanden om pris- och villkorsändringar till kunden i första hand elektroniskt och på konsumentens begäran avgiftsfritt på papper. Användaren ska få information om att ett meddelande finns i e-tjänsten och om det centrala innehållet i meddelandet på ett på förhand överenskommet sätt, till exempel per e-post eller textmeddelande. Dessutom ska nätinnehavaren genom avtalsbekräftelsen tydligt och begripligt informera konsumenten om rätten att uträtta ärenden på papper. (1.24. och 15.10.)
Definitionen för balansavräkningsperiod (1.26.) har lagts till och terminologin har uppdaterats till exempel i fråga om anslutningspunkt och fjärrmätningsapparatur. Att balansavräkningsperioden har ändrat från en timme till en kvart har beaktats.
Omnämnandet av iakttagande av elmarknadslagen har strukits. (1.28.)
2. Ingående av nätavtal samt övriga avtal om användarens elanskaffning
Kravet på samma namn på elförsäljnings- och nättjänstavtal i elmarknadslagen har beaktats och meningsbyggnader har uppdaterats. (2.4.)
Omnämnandet av det elektroniska avtalets bindande verkan har strukits. (2.6.2.)
Punkten 2.6.2. har uppdaterats så att den beaktar möjligheten att skicka avtalsbekräftelsen enligt punkt 1.23. även elektroniskt utan separat avtal. Avtalsbekräftelsen ska skickas antingen till eldriftsställets adress, till en annan adress som användaren har uppgett eller till en annan överenskommen servicekanal. (ny 2.6.2.)
Till följd av lagändringen har man strukit kravet på att konsumenten tillsammans med avtalet eller avtalsbekräftelsen ska informeras om energiförbrukarens checklista samt Energimyndighetens webbadress där den finns tillgänglig. (ny 2.6.2.)
Tidsmässiga begränsningar av eltillförseln behöver inte längre avtalas skriftligen (2.10.1.)
3. Säkerhet eller förskottsbetalning
På grund av förbudet mot förhandsfakturering enligt elmarknadslagen har villkorspunkten 3.12. strukits som lagstridig eftersom den skulle möjliggöra förskottsfakturering för konsumenterna.
4. Elektrisk utrustning
En ny villkorspunkt har lagts till enligt vilken samma elanläggning inte kan vara en del av fler än ett eldriftsställe samtidigt eller turvis. Villkorspunkten tillämpas dock inte på sådana eldriftsställen och elproduktionsställen med en nominell effekt på högst 100 kilovoltampere vars mätning genomförs med samma elmätare hos innehavaren av distributionsnätet i enlighet med lagstiftningen om mätning. (4.6.)
I fråga om delmätningar har det nämnts att elinstallationer ska göras så att ett avbrott i eltillförseln till ett eldriftsställe inte påverkar eltillförseln till andra eldriftsställen, om inte annat har avtalats separat. Denna villkorspunkt tillämpas inte på sådana eldriftsställen och elproduktionsställen med en nominell effekt på högst 100 kilovoltampere vars mätning genomförs med samma elmätare hos innehavaren av distributionsnätet i enlighet med lagstiftningen om mätning. (4.7.)
Det har konstaterats att eldriftsställets elförbrukning eller elproduktion inte får överskrida den maximiström som fastställts i nätavtalet eller anslutningsavtalet (säkringsstorlek) eller den avtalade maximieffekten. Om man i nätavtalet har avtalat om en maximiström eller maximieffekt som är mindre än anslutningsavtalet, tillämpas den mindre maximiströmmen eller maximieffekten. (4.8.)
Laddningsutrustning och energilager för elbilar har lagts till i listan över apparater som kräver förhandsutredning (4.9.2.)
Det har preciserats att användaren utan dröjsmål ska anmäla fel eller störningar som hen observerat. (4.11.)
5. Särskilda krav som gäller anläggningar för elproduktion
Elmarknadslagens nya krav på ett enkelt anmälningsförfarande för produktionsanläggningar på under 10,8 kilowatt har lagts till. (5.3.1.)
Det har preciserats att användaren ska lämna uppgifter om produktionsutrustningens överensstämmelse med kraven och skick till nätinnehavaren på ett klart och begripligt sätt och på ett sätt som är allmänt tillgängligt inom branschen. (5.4.)
6. Elmätning och mätapparatur
Det har förtydligats att nätinnehavaren inte ansvarar för ordnandet av den interna mätningen av användningen. (6.1.)
Laghänvisningen har uppdaterats och en mättjänst som liksom nuvarande praxis grundar sig på kvartvis mätning har lagts till som en mättjänst enligt den allmänna tidfördelningen. (6.8.)
7. Mätaravläsning och överföring av mätdata
Det har kompletterats att nätinnehavaren också har rätt att bedöma mätuppgifterna för produktionen. (7.4.)
8. Fakturering och betalning
Villkorspunkterna för nätinnehavarens fakturering har uppdaterats så att de motsvarar den nya lagstiftningen och förfaringssätten under datahuben. (8.1.1. ja 8.1.2.)
Definitionen av mätfel har förtydligats (8.6., 8.6.1., 8.6.4. och 8.6.5.)
När nätinnehavaren korrigerar användarens fakturering för säljarens del, tillämpar nätinnehavaren i fortsättningen det pris som presenteras i den offentliga prislistan och som grundar sig på den nordiska elbörsens områdespris i Finland. (8.6.4.)
9. Avbrytande av nättjänsten
En ny verksamhetsmodell i 102 § i elmarknadslagen har beaktats som gäller situationer där kundens elavtal upphör av en orsak som beror på säljaren, till exempel på säljarens konkurs. Nätinnehavaren får inte avbryta konsumentens nättjänst förrän Energimyndigheten genom sitt beslut har överfört kunden på den leveransskyldiga säljarens ansvar. (9.2.3., 9.2.4. och 9.2.5.)
10. Inledande av nättjänsten och fördröjning
I punkten om förutsättningarna för att inleda nättjänsten har lagts till att de villkorshänvisningar som nämns i punkten 2.3. och 2.4. är exempel. (10.1.)
Det har preciserats att skador som beror på dröjsmål med inledandet av nättjänsten inte ersätts om inledandet av nättjänsten fördröjs på grund av att användaren inte har bekräftat att nätinnehavaren har en säker koppling på begäran av nätinnehavaren. (10.3.1.)
11. Standardersättning
Det har förtydligats att konsumentens rätt till ersättning för skador som orsakats en familjemedlem gäller personer som bor på samma eldriftsställe. (12.6.)
12. Nätinnehavarens standardersättningsskyldighet
De nya standardersättningsgränserna som trädde i kraft den 1 januari 2024 har uppdaterats så att de överensstämmer med elmarknadslagen och terminologin har förenhetligats så att den motsvarar det som används på andra ställen i villkoren. (14.4. och 14.5.)
13. Ändring av avtalsvillkor och priser
Punkt 15.10. har ändrats enligt beskrivningen ovan med beaktande av olika sätt att uträtta ärenden och överenskommelser om dem.
14. Nätavtalets upphörande
För tydlighetens skull har internationella tvingande sanktioner beaktats i villkoren för hävning av avtal. I fortsättningen är det enligt nätinnehavarens prövning möjligt att häva nätavtalet omedelbart när användaren är föremål för internationella sanktioner som fastställts av lagstiftning eller myndighet. Dessutom har nätinnehavaren rätt att kräva ersättning för de skador som hävningen orsakar. (17.9.)
Punkt 17.11. har uppdaterats så att den motsvarar branschens praxis.
15. Avgörande av tvister
Företagskunders lagenliga rätt att föra meningsskiljaktigheter som gäller avtalet till tvistenämnden för energimarknaden för avgörande har lagts till. (19.2.)